Kancelaria parafialna

W niedziele i Święta

o godzinach: 7.30, 9.00, 10.30, 12.00, 18.00, 19.30

Po mszy św. o godz. 7.30  Wystawienie Najświętszego Sakramentu

Msza Św. dla Rodziców z małymi dziećmi - w niedziele o godz. 11.00, w kaplicy dolnego kościoła.

Informujemy, że w czasie wakacji nie będzie Mszy Św. dla Rodziców z małymi dziećmi, wznowimy je dopiero od dn. 16. września.

W dni powszednie

o godz. 7.00 i 18.00.

Stowarzyszenie Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo działając w duchu wincentyńskiego powołania niesie pomoc ludziom chorym, starszym, ubogim, matkom samotnie wychowującym dzieci.

Stowarzyszenie liczy 17 członków.

Stowarzyszenie obejmuje opieką 73 osoby w tym: 65 osób chorych, starszych i samotnych, 2 matki samotnie wychowujące dzieci, 1 rodzinę wielodzietną, 5 osób bezdomnych i bezrobotnych.

Główne źródło dochodu stanowią:

- darowizny od osób fizycznych przekazywane na konto bankowe i do kasy Stowarzyszenia,

- wpłata z ZARZĄDU GŁÓWNEGO (pieniądze uzyskane z 1% podatku)

- ofiary zebrane przez członków stowarzyszenia podczas kwesty w tygodniu miłosierdzia,

- ofiary składane do skarbonki w kościele,

- ofiary składane przez wiernych przy rozprowadzaniu przez członków Stowarzyszenia świec wigilijnych i baranków wielkanocnych CARITAS, kartek świątecznych, kalendarzy, palm,

- składki członkowskie.

Za okres sprawozdawczy 2016 r. uzyskana kwota wpływów wynosi ogółem 9763,31 .

W 2016 roku zakupiono żywność dla osób ubogich za ogólną kwotę 3665,27 zł, wykupiono leki na imienne recepty chorych za 1185,42 zł, udzielono zapomogę pieniężną na kwotę 200 zł.

Dwa razy w roku na święta sporządzono i przekazano paczki żywnościowe z życzeniami świątecznymi rodzinom biednym, osobom chorym i samotnym w ilości 94 paczki za 3629,55 zł.

Otrzymaną z 1% podatku kwotę 2633,31 zł w całości wydatkowano na zakup żywności i lekarstw.

Podczas 12. dyżurów charytatywnych pełnionych przez członków Stowarzyszenia raz w miesiącu w czwartek w godz. od 1630 do 1730 w salce św. Wincentego a Paulo wydano żywność dla 170 rodzin ubogich.

Niezależnie od pomocy materialnej osoby starsze, chore, samotne oczekują odwiedzin, rozmowy, pocieszenie jak również wspólnej modlitwy, lżej znoszą cierpienie i trudności życia. Członkowie Stowarzyszenia niosą tego rodzaju pomoc odwiedzając ich w szpitalach, Domach Opieki, mieszkaniach prywatnych.

Stosownie do obowiązujących przepisów prawnych Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco rozliczenia i księgowania operacji finansowych. Za okres sprawozdawczo - obrachunkowy 2016 roku zostało sporządzone Sprawozdanie finansowe wraz z obowiązującymi załącznikami, które po zatwierdzeniu przez Walne Zebranie Członków złożone zostało w Urzędzie Skarbowym Kraków - Krowodrza oraz przekazane do Zarządu Głównego w Krakowie.

Wszystkim ofiarodawcom składam serdeczne  BÓG ZAPŁAĆ

Prezes Stowarzyszenia Urszula Ludwikowska

Czytania na każdy dzień

• Czytania na poniedziałek, 25 czerwca 2018

Poniedziałek XII tygodnia okresu zwykłego - wspomnienie dowolne Bł. Doroty z Mątowów, wdowy

(2 Krl 17, 5-8. 13-15a. 18)
    Król asyryjski Salmanassar najechał cały kraj, dotarł do Samarii i oblegał ją przez trzy lata. W dziewiątym roku panowania Ozeasza król asyryjski zdobył Samarię i uprowadził Izraelitów na wygnanie do Asyrii. Osiedlił ich w Chalach, nad Chabor, rzeką Gozanu, i w miastach Medii. Stało się tak, bo Izraelici zgrzeszyli przeciwko Panu, Bogu swemu, który ich wyprowadził z Egiptu, spod ręki faraona, króla egipskiego. Czcili oni cudzych bogów i naśladowali obyczaje ludów, które Pan wypędził przed Izraelitami, oraz królów izraelskich, których wybrali. Pan jednak ciągle ostrzegał Izraela i Judę przez wszystkich swoich proroków i wszystkich „widzących”, mówiąc: "Zawróćcie z waszych dróg grzesznych i przestrzegajcie moich przykazań i postanowień moich, według całego Prawa, które nadałem waszym przodkom i które przekazałem wam przez sługi moje, proroków". Lecz oni nie słuchali i twardym uczynili swój kark, jak ich przodkowie, którzy nie zawierzyli Panu, Bogu swojemu. Odrzucili przykazania Jego i przymierze, które zawarł z przodkami, oraz prawa, które im nadał. Wtedy Pan zapłonął gwałtownym gniewem przeciw Izraelowi i odrzucił go sprzed swego oblicza. Pozostało tylko samo pokolenie Judy.

(Ps 60 (59), 3-4. 5 i 12. 13-14)

Refren: Usłysz nas, Panie, wspomóż Twą prawicą

Odrzuciłeś nas i złamałeś, Boże,
    rozgniewałeś się, lecz powróć do nas!
    Wstrząsnąłeś i rozdarłeś ziemię,
    ulecz jej rozdarcia, albowiem się chwieje.

Ludowi Twemu zgotowałeś los twardy,
    napoiłeś nas winem, które moc odbiera.
    Czyż nie Ty, Boże, który nas odrzuciłeś
    i już nie wychodzisz z naszymi wojskami?

Daj nam pomoc przeciw nieprzyjacielowi,
    bo ludzkie wsparcie jest zawodne.
    Dokonamy w Bogu czynów pełnych mocy,
    a On podepcze naszych nieprzyjaciół.

(Hbr 4, 12)
    Żywe jest słowo Boże i skuteczne, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca.

(Mt 7, 1-5)
    Jezus powiedział do swoich uczniów: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku? Albo jak możesz mówić swemu bratu: Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka, podczas gdy belka tkwi w twoim oku? Obłudniku, usuń najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata".

Psychoterapeuta

Jeśli czujesz, że zabłądziłeś…….. w labiryncie uczuć i emocji – pozwól sobie pomóc

PSYCHOTERAPEUTA z doświadczeniem klinicznym zaprasza w miesiącu listopadzie na bezpłatne konsultacje do gabinetu przy ul. Lea 55 w Krakowie (Dom Katolicki) osoby indywidualne, pary, starsi, młodzież, dzieci

Rejestracja pod nr 501 642 275

Najnowsza galeria

Aktualności z Gościem Niedzielnym

• Dyrektor szkoły aresztowany ws. pedofilii
    Zarzuty molestowania dwóch małoletnich uczennic usłyszał dyrektor zespołu szkół w Poznaniu. Mężczyzna trafił na trzy miesiące do aresztu.
  • Franciszek: Trzeba bronić życia nienarodzonych
    Trzeba bronić życia nienarodzonych, bo stawką jest tu godność ludzkiego życia, które zawsze jest święte. Jednakże równie święte jest też życie ubogich, którzy już się urodzili i zmagają z ubóstwem, opuszczeniem czy wykluczeniem – mówił Papież na audiencji dla Papieskiej Akademii Życia.
  • Nawałka odpowiedział na pytanie o swą przyszłość
    Selekcjoner piłkarskiej reprezentacji Polski Adam Nawałka nie zdradził, czy po zakończeniu mistrzostw świata w Rosji pozostanie na stanowisku. "Nie podejmuję decyzji na gorąco" - powiedział. Szkoleniowiec ma się oddać do dyspozycji zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej. W niedzielę Biało-Czerwoni przegrali z Kolumbią 0:3 i nie awansują do 1/8 finału.

Odwiedziło nas:

DzisiajDzisiaj1242
WczorajWczoraj2387
W tym tygodniuW tym tygodniu1092
RazemRazem2309395

Odwiedza nas 49 gości oraz 0 użytkowników.

Nr konta Parafii:  PKO Bank Polski SA    45 1020 2892 0000 5202 0016 4350