Kancelaria parafialna

W niedziele i Święta

o godzinach: 7.30, 9.00, 10.30, 12.00, 18.00, 19.30

Po mszy św. o godz. 7.30  Wystawienie Najświętszego Sakramentu

Msza Św. dla Rodziców z małymi dziećmi - w niedziele o godz. 11.00, w kaplicy dolnego kościoła.

W dni powszednie

o godz. 7.00 i 18.00.

Stowarzyszenie Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo działając w duchu wincentyńskiego powołania niesie pomoc ludziom chorym, starszym, ubogim, matkom samotnie wychowującym dzieci.

Stowarzyszenie liczy 17 członków.

Stowarzyszenie obejmuje opieką 73 osoby w tym: 65 osób chorych, starszych i samotnych, 2 matki samotnie wychowujące dzieci, 1 rodzinę wielodzietną, 5 osób bezdomnych i bezrobotnych.

Główne źródło dochodu stanowią:

- darowizny od osób fizycznych przekazywane na konto bankowe i do kasy Stowarzyszenia,

- wpłata z ZARZĄDU GŁÓWNEGO (pieniądze uzyskane z 1% podatku)

- ofiary zebrane przez członków stowarzyszenia podczas kwesty w tygodniu miłosierdzia,

- ofiary składane do skarbonki w kościele,

- ofiary składane przez wiernych przy rozprowadzaniu przez członków Stowarzyszenia świec wigilijnych i baranków wielkanocnych CARITAS, kartek świątecznych, kalendarzy, palm,

- składki członkowskie.

Za okres sprawozdawczy 2016 r. uzyskana kwota wpływów wynosi ogółem 9763,31 .

W 2016 roku zakupiono żywność dla osób ubogich za ogólną kwotę 3665,27 zł, wykupiono leki na imienne recepty chorych za 1185,42 zł, udzielono zapomogę pieniężną na kwotę 200 zł.

Dwa razy w roku na święta sporządzono i przekazano paczki żywnościowe z życzeniami świątecznymi rodzinom biednym, osobom chorym i samotnym w ilości 94 paczki za 3629,55 zł.

Otrzymaną z 1% podatku kwotę 2633,31 zł w całości wydatkowano na zakup żywności i lekarstw.

Podczas 12. dyżurów charytatywnych pełnionych przez członków Stowarzyszenia raz w miesiącu w czwartek w godz. od 1630 do 1730 w salce św. Wincentego a Paulo wydano żywność dla 170 rodzin ubogich.

Niezależnie od pomocy materialnej osoby starsze, chore, samotne oczekują odwiedzin, rozmowy, pocieszenie jak również wspólnej modlitwy, lżej znoszą cierpienie i trudności życia. Członkowie Stowarzyszenia niosą tego rodzaju pomoc odwiedzając ich w szpitalach, Domach Opieki, mieszkaniach prywatnych.

Stosownie do obowiązujących przepisów prawnych Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco rozliczenia i księgowania operacji finansowych. Za okres sprawozdawczo - obrachunkowy 2016 roku zostało sporządzone Sprawozdanie finansowe wraz z obowiązującymi załącznikami, które po zatwierdzeniu przez Walne Zebranie Członków złożone zostało w Urzędzie Skarbowym Kraków - Krowodrza oraz przekazane do Zarządu Głównego w Krakowie.

Wszystkim ofiarodawcom składam serdeczne  BÓG ZAPŁAĆ

Prezes Stowarzyszenia Urszula Ludwikowska

Porady

Pomoc lekarska

Lekarz mieszkający na terenie naszej parafii, zgłasza gotowość udzielania bezpłatnych porad w zakresie chorób wewnętrznych w domu chorego lub w bibliotece parafialnej.

Termin porady należy najlepiej uzgodnić telefonicznie – numer: 503 776 938 lub za pośrednictwem kancelarii parafialnej.

Porady prawne

Zachęcamy do skorzystania z organizowanych w naszym kościele darmowych porad prawnych, których udziela adwokat Krakowskiej Izby Adwokackiej. Dyżury odbywają się co drugi poniedziałek w godz.: 18.00 – 19.00 w bibliotece parafialnej w dolnym kościele (wejście z boku kościoła). Informacje odnośnie najbliższych terminów spotkań pod numerem telefonu: 602 306 523.

Psychoterapeuta

Jeśli czujesz, że zabłądziłeś…….. w labiryncie uczuć i emocji – pozwól sobie pomóc

PSYCHOTERAPEUTA z doświadczeniem klinicznym zaprasza w miesiącu listopadzie na bezpłatne konsultacje do gabinetu przy ul. Lea 55 w Krakowie (Dom Katolicki) osoby indywidualne, pary, starsi, młodzież, dzieci

Rejestracja pod nr 501 642 275

Aktualności z Gościem Niedzielnym

Odwiedziło nas:

DzisiajDzisiaj989
WczorajWczoraj3050
W tym tygodniuW tym tygodniu4904
RazemRazem1825224

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Nr konta Parafii:  PKO Bank Polski SA    45 1020 2892 0000 5202 0016 4350